Blog

ante

PRiLIKA U ZADRU: Grabovača i Plitvičke doline predstavljene kao primjeri dobre prakse!

Ovogodišnji 3. Forum obiteljskog smještaja Republike Hrvatske koji se održao u Zadru iskoristili smo za nastup pred iznajmljivačima i zainteresiranom turističkom javnošću.

Događaj se održavao pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, a organiziran je od strane Hrvatske gospodarske komore u Sportskoj dvorani Višnjik 15.-17. studenog 2016. 

Naša tvrtka PRiLIKA iskoristila je tu prigodu okupljanja velikog dijela turističkih djelatnika za izlaganje nekih proizvoda i usluga u komunikacijama. Tako je naš direktor Ante Fumić drugog i trećeg dana Foruma izlagao prezentaciju na temu “Društvene mreže kao PRiLIKA za nove i “stare”destinacije”. Kroz prezentaciju pokazao je što su društvene mreže na dva zanimljiva primjera, Pećinskom parku Grabovača kao novoj destinaciji i Plitvičkim dolinama kao “staroj” destinaciji. Opis prezentacije slijedi. 

 

Pećinski park Grabovača – zamijećeni rezultati, posebice u srpnju

Klijent za kojeg radimo administraciju društvenih mreža od kraja ožujka 2016. predstavljen je kao dobar primjer nove destinacije i Facebooka kao primjerenog alata za prezentiranje ponude i mogućnosti. Pećinski park Grabovača nalazi se kod Perušića u Ličko-senjskoj županiji i nudi nešto posebno – jedini je pećinski park u Hrvatskoj.

Pri samom početku aktivnosti na društvenim mrežama pri konsolidaciji društvenih mreža ustanove prvo je uređena jedinstvena Facebook stranica pod imenom “Pećinski park Grabovača” nakon čega se pristupilo osmišljenom nastupu na društvenim mrežama s nekoliko ciljanih javnosti. Primarno su to bili potencijalni posjetitelji, svi oni koji prolaze autocestom A1 kroz Liku. 

Kroz kostantan i angažiran rad pomoću conenta u samo sedam mjeseci i vrlo mali proračun za oglašavanje broj fanova Facebook stranice ustanove povećali smo tri puta, s 1600 (ožujak 2016.) na 4700 (listopad 2016). Osim toga, prosječan doseg javnosti s kojom se komuniciralo na mjesečnoj bazi povećala se manje od 1000 korisnika, na prosječno 2500 korisnika mjesečno. Poseban skok dogodio se u mjesecu srpnju kad je ustanova organizirala sportski događaj Lika Cave Trekk 2016, pri čemu smo za informiranje i glavnu komunikaciju sa sportašima i posjetiteljima koristili isključivo službeni Facebook događaj. Zbog visokog postotka komunikacije, mnogo contenta, raznovrsnih tipova postova i dijeljenja bitnih i interesantnih informacija, Facebook događaj nametnuo se kao ključno mjesto za informacije o programu i utrkama što je na kraju prosječan dnevni doseg Pećinskog parka Grabovača u srpnju dovelo do brojke od čak 6000 fanova. 

U mjesecu kolovozu 2016. ustanova je zabilježila i rekordan broj gostiju u sezoni sa više od 7000 posjetitelja. Ako uzmemo u obzir prosječnu komunikaciju s gostima u srpnju (6000), za očekivati je da će ovogodišnji rezultati Facebook promocije ustanovi dati konkretne rezultate u turističkoj sezoni 2017. godine. 

 

Plitvičke doline: destinacija koja digitalno tek nastaje, a već dugo postoji

Najjužnija Općina, a ujedno i Turistička zajednica u Karlovačkoj županiji, ona je u kojoj se nalaze Plitvičke doline – Rakovica. Općina Rakovica sjeverni je dio Plitvičkih jezera s nekoliko zanimljivih lokacija, a tom idejom započeo je i naš rad na Facebook stranici Turističke zajednice općine Rakovica pod nazivom Plitvičke doline – Rakovica

Početno stanje u mjesecu svibnju 2017. po grafu prikazanom na 3. Forumu obiteljskog smještaja bilo je nešto manje od 600 fanova Facebook stranice. S obzirom da je Turistička zajednica općine Rakovica ušla u program Udruženog oglašavanja HTZ-a za 2016. godinu odlučeno je kako ćemo promovirati Facebook stranicu Plitvičkih dolina da bi za početak – povećala osnovnu bazu Facebook korisnika. Tijekom cijelog trajanja promocije, od svibnja do listopada, broj fanova povećao se s 600 na 3500, što je peterostruko povećanje u odnosu na početne brojke. Bitno je naglasiti da je osim standardnog Facebook oglašavanja stranica dobila na engagementu i kvaliteti postova, a korisnici i fanovi počeli su upoznavati drugu stranu male općine nedaleko Plitvičkih jezera. 

U contentu Facebook postova na stranici komunicirano je s iznajmljivačima kojima je samim time Facebook Plitvičkih dolina postao glavni izvor relevantnih informacija iz Turističke zajednice, te s turistima i svima koji su željeli vidjeti što ta mala općina može ponuditi. Tako su promovirane i Baraćeve špilje u Novoj Kršlji te potpuno svježa lokacija u turizmu Rakovice – Stari Grad Drežnik. 

Zaključak o temi Plitvičkih dolina činjenica je kako je prošle godine na tom području zabilježeno oko 260 000 noćenja, što svakako govori kako Plitvičke doline nisu nova destinacija, već “stara” koja digitalno nije postojala. Facebook stranica omogućava upoznavanje s novim brendom i dobar je primjer brojnih mogućnosti za mnoge slične destinacije. 

Prezentaciju s 3. Foruma obiteljskog smještaja možete preuzeti na sljedećem linku: fos_drustvenemreze_prilika-zadar

Za sve dodatne upite budite nam se slobodni javiti na ante@prilika.eu, te Facebook ili Instagram!

No Comment

0

Komentari